Szarlotkowe crumble z gruszkami




Kiedy robi się chłodniej, deszcz sponiewiera niegotowych na niego przechodniów, wieczory nadchodzą zbyt prędko, a poranki są zbyt leniwe- nie ma nic lepszego niż ciepła szarlotka. A jeżeli dodamy do niej gruszki... Nie wierzę, że ktoś jest w stanie znaleźć osobę, która nie odczuwa chwili błogości na myśl o ciepłej kuchni, w której panuje przyjemne ciepło i roznosi się aromat pieczonych cynamonowych jabłek wymieszany z zapachem kruchego maślanego ciasta... Tak to już jest. Szarlotki uwodzą najbardziej gdy nieco się ochłodzi. Do tego w tle może grać jazz, a my otuleni ciepłym kocem możemy dosłownie rozpłynąć się w tej nieustannej gonitwie pomiędzy słowami "musze", "nie mam czasu" i "bardzo się spieszę". Na szarlotkę zawsze jest pora. Szarlotka równa się z uśmiechem od ucha do ucha, chwilą nieprzytomności nad jej niezwykłą konsystencją i smakiem. I jest jeszcze jeden plus. To ten dla zapracowanych, a chcących zrobić coś pysznego w kuchennym zaciszu poświęcając temu przysłowiową chwilkę. Jako, że to szarlotkowe crumble, robi się je nieprzywzwoicie szybko. Lecz nie jest to typowe kruszonkowe ciasto- ma ono ugnieciony spód i strukturą przypomina bardziej tradycyjny jabłecznik niż niedbale rzucone maślane ciasto wymieszane z owocami.
Nie ma potrzeby mówić więcej. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego niebanalnego deseru, jestem pewna, że podaruje Wam on chwilę zapomnienia ;)




A oto przepis:


 Składniki

na prażone jabłka z gruszkami
2 dojrzałe, słodkie gruszki
2 jabłka (polecam te typu ligol, rubin lub gala)
przyprawy: cynamon, imbir, wanilia (lub cukier wanilinowy, lub cukier z prawdziwą wanilią)
1 łyżka masła
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego lub miodu płynnego


na ciasto maślane
250g mąki (użyłam tortowej typu 450)
30g cukru białego
30g cukru brązowego
150g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki płatków owsianych (ja użyłam mieszanki z orkiszowymi, jęczmiennymi i  żytnimi)
1 łyżka ziaren (np. dynii, słonecznika lub siemie lniane)




Sposób przygotowania

*prażonych jabłek z gruszkami
1. Owoce myjemy. Jeżeli uważamy to za konieczne obiaramy je ze skórki. Usuwamy pestki i gniazda nasienne. Kroimy jabłka i gruszki w drobną kostkę i umieszczamy w rondelku o grubym dnie.
2. Dodajemy masło, syrop, cukier i przyprawy. Mieszamy całość.
3. Podgrzewamy na palniku, na średnim ogniu, pilnując, aby owoce się nie przypaliły. Mieszamy co jakiś czas. Cały proces powinien trwać od 10 do 15 minut.
4. Kiedy owoce nabiorą karmelowego koloru i puszczą sok należy zestawić je z ognia.

ciasta maślanego
1. Wszystkie składniki prócz ziaren umieszczamy w misce i zagniatamy palcami, dopóki nie otrzymamy konsystencji kruszonki.
2. Formę (ja użyłam ceramicznej 19x20cm, składników starczyło mi na dwie partie) wyklejamy spód ciasta, ugniatając je tak, aby powstała gładka powierzchnia.
3. Nakładamy szczodrze masę owocową.
4. Do reszty ciasta dodajemy płatki i ziarna- mieszamy. Całość nakładamy w formie kruszonki na masę, nie żałując ciasta, tworząc grubą pierzynkę.
5. Umieszczamy w piekarniku, który nastawiamy na 180°C. Pieczemy 40 minut z termoobiegiem do zrumienienia wierzchu szarlotki.

Podajemy na ciepło.

                                                                   Smacznego!


Wskazówki
*-Jeżeli naprawdę zależy nam na czasie możemy kupić gotowe jabłka prażone w słoiku i doprawić je po swojemu (lub według mojego sposobu z przepisu)
-Jeżeli Twój piekarnik nie posiada termoobiegu lub po prostu taki sposób pieczenia preferujesz- nastaw piekarnik około 10-15 minut przed wstawieniem szarlotki i uważnie obserwuj wierzch ciasta po upływie 25 minut od rozpoczęcia pieczenia. W zależności od piekarnika, u każdego szarlotka może być gotowa w różnym czasie.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: