Kwintesencja Świąt (:
Torcik jest uniwersalny, można dodać do niego dodatkowe bakalie lub oblać czekoladą (byle nie przedobrzyć ze słodkością). Naprawdę bardzo trzeba byłoby się postarać, żeby go zepsuć. Dlatego jest dobrą opcją na Bożonarodzeniowe świętowanie, ale świetnie sprawdzi się też na sylwestra. Chyba nie ma osoby, której by nie posmakował- w końcu kto nie lubi kajmaku lub wilgotnego, aromatycznego piernika? (;
Miłego pieczenia!
Składniki
120g mąki pszennej
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
125g masła
150g czekolady (ulubionej, ja użyłam 100g mlecznej/50g gorzkiej)
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżka kakao naturalnego
60g cukru
1 łyżka mocnego alkoholu (nada się nalewka, ja użyłam wódki)
3/4 puszki kajmaku (bezkonkurencyjnie polecam ten z Gostynia)
ok. 170g konfitury z jeżyn (nada się też z owoców leśnych lub powidła)
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
do dekoracji kilka pierniczków i wiórki białej czekolady
Sposób przygotowania
1. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Dodajemy czekoladę, mąkę, przyprawę, kakao. Mieszamy do połączenia. Dodajemy alkohol- mieszamy. Ciasto powinno być gęste.
3. Białka ubijamy na sztywno. Ostrożnie, stopniowo łączymy z piernikową masą. Ciasto powinno być dość "puszyste" (sprawiać wrażenie napowietrzonego).
5. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Piekarnik ustawiamy na 180°C, pieczemy 30 minut z termoobiegiem.
6. Ciasto całkowicie studzimy (początkowo w piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami). Ostrym nożem dzielimy na dwa równe blaty. Jeżeli podczas pieczenia piernik nierówno wyrósł, staramy się maksymalnie wyrównać górną część ciasta.
7. Na dolną część ciasta nakładamy sporą ilość konfitury, starając się nie rozprowadzać jej do samych brzegów (aby nie wyciekła). Następnie lekko podgrzewamy kajmak, aby uzyskać płynniejszą konsystencję. Nakładamy na konfiturę. Smarujemy kolejną cieniutką warstwę konfitury na kajmakowej masie.
8. Przykrywamy całość górnym blatem. Delikatnie równomiernie dociskamy piętro, aby wyrównać całość. Pozostałą część kajmaku rozlewamy na górnym blacie, rozprowadzając na brzegi ciasta. Wyrównujemy. Dekorujemy według preferencji cukrem pudrem, wiórkami czekoladowymi lub pokruszonymi pierniczkami (;
Smacznego!
*proszek do pieczenia dodajemy tylko w sytuacji, kiedy nie jesteśmy pewni jakości ubitych białek- to dzięki nim ciasto powinno urosnąć. Jeżeli białka będą poprawnie ubite (tj. na sztywno) dodatek proszku będzie zbędny.
0 komentarze:
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: