Zrobiło
się chłodno i deszczowo. Poranki otulone są gęstą mgłą, liście na
drzewach chłoną każdą kroplę deszczu kurcząc się coraz bardziej by w
końcu oderwać się od gałęzi i usłać swą czerwienią samotne parkowe
aleje. Jesienna aura prowokuje nas do ponurych myśli i sennych
nastrojów, dlatego w przytulnym domu coraz częściej myszkujemy po
szafkach, w poszukiwaniu czegoś pokrzepiającego. Może znajdziemy jedynie
paczkę migdałów, a może AŻ paczkę tych pokrzepiających cudeniek. Można
wyczarować z nich bardzo wiele... Na przykład przepyszną owsiankę.
Dodatkowo kiedy dorzucimy do niej słoneczną figę... Nie ma innej opcji-
dzień stanie się lepszy. A przynajmniej będziemy mieli dużo więcej sił,
by sprawić aby faktycznie był dobry.
Uśmiechniętego tygodnia!
A oto przepis:
Składniki
na dwie porcje
1,5 kubka mleka (ok. 350-360g)
1 kubek płatków owsianych
2 łyżki płatków żytnich (lub orkiszowych)
1 łyżka ziaren (słonecznika, pestek dyni itp)
1 garść rodzynek
1 garść siekanych migdałów (lub płatków migdałowych)
1 czubata łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka syropu klonowego lub miodu płynnego
1 duża figa
1 garść płatków migdałów (do podania)
Sposób przygotowania
1.
Mleko podgrzać, aby było gorące, lecz nie doprowadzać do wrzenia. Dodać
płatki owsiane oraz żytnie, ziarna, cukier, migdały i rodzynki.
Mieszamy, dopóki zupa nie zgęstnieje.
2. Figę kroimy na plasterki. Połowę rozdrabniamy dodatkowo (np. w kostkę), resztę plasterków kroimy na pół.
3. Zdejmujemy owsiankę z ognia. Dodajemy figi i syrop klonowy (bądź miód). Mieszamy delikatnie.
4.
Podajemy na ciepło w miseczkach lub głębokich talerzach. Na wierzchu
układamy połówki plasterków fig. Posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego śniadania!
Wypróbuj także inne przepisy na owsiankę:
u mnie była owsianka dziś, ale niestety nie tak "wypasiona" jak Twoja:)
OdpowiedzUsuńnajważniejsze, że smaczna i energetyczna (:
UsuńKocham owsiankę i mogłabym ją jeść codziennie. A że Twoja ma figi - kocham jeszcze bardziej <3
OdpowiedzUsuńowsianka codziennie to wspaniały pomysł, chyba nic nie jest w stanie być bardziej pożywnym posiłkiem na śniadanie (: a z figami to już w ogóle obłęd (:
Usuń