Migdałowa owsianka z figami


Zrobiło się chłodno i deszczowo. Poranki otulone są gęstą mgłą, liście na drzewach chłoną każdą kroplę deszczu kurcząc się coraz bardziej by w końcu oderwać się od gałęzi i usłać swą czerwienią samotne parkowe aleje. Jesienna aura prowokuje nas do ponurych myśli i sennych nastrojów, dlatego w przytulnym domu coraz częściej myszkujemy po szafkach, w poszukiwaniu czegoś pokrzepiającego. Może znajdziemy jedynie paczkę migdałów, a może AŻ paczkę tych pokrzepiających cudeniek.  Można wyczarować z nich bardzo wiele... Na przykład przepyszną owsiankę. Dodatkowo kiedy dorzucimy do niej słoneczną figę... Nie ma innej opcji- dzień stanie się lepszy. A przynajmniej będziemy mieli dużo więcej sił, by sprawić aby faktycznie był dobry. 
Uśmiechniętego tygodnia!


A oto przepis:

Składniki
na dwie porcje

1,5 kubka mleka (ok. 350-360g)
1 kubek płatków owsianych
2 łyżki płatków żytnich (lub orkiszowych)
1 łyżka ziaren (słonecznika, pestek dyni itp)
1 garść rodzynek
1 garść siekanych migdałów (lub płatków migdałowych)
1 czubata łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka syropu klonowego lub miodu płynnego
1 duża figa

1 garść płatków migdałów (do podania)

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzać, aby było gorące, lecz nie doprowadzać do wrzenia. Dodać płatki owsiane oraz żytnie, ziarna, cukier, migdały i rodzynki. Mieszamy, dopóki zupa nie zgęstnieje. 
2. Figę kroimy na plasterki. Połowę rozdrabniamy dodatkowo (np. w kostkę), resztę plasterków kroimy na pół.
3. Zdejmujemy owsiankę z ognia. Dodajemy figi i syrop klonowy (bądź miód). Mieszamy delikatnie. 
4. Podajemy na ciepło w miseczkach lub głębokich talerzach. Na wierzchu układamy połówki plasterków fig. Posypujemy płatkami migdałów. 

Smacznego śniadania! 



Wypróbuj także inne przepisy na owsiankę: 


 Owsianka z malinami                                                                   Owsianka z karmelizowaną skorupką

http://www.tartelett.blogspot.com/2015/09/zapiekana-owsianka-z-karmelizowana.htmlhttp://www.tartelett.blogspot.com/2015/09/wieloziarnista-owsianka-z-malinami.html


4 komentarze:

  1. u mnie była owsianka dziś, ale niestety nie tak "wypasiona" jak Twoja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham owsiankę i mogłabym ją jeść codziennie. A że Twoja ma figi - kocham jeszcze bardziej <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owsianka codziennie to wspaniały pomysł, chyba nic nie jest w stanie być bardziej pożywnym posiłkiem na śniadanie (: a z figami to już w ogóle obłęd (:

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: