Listopad przywitał Warszawę mgłą i prześwitującym przez nią słońcem. Przez okno ten zimny i nieprzyjemny miesiąc wcale nie wygląda tak źle. Dopóki nie wyjdziemy na zewnątrz, a w nasze nozdrza nie wedrze się zimne, kłujące powietrze. Dobrze jest w takich momentach mieć w perspektywie powrót na coś rozgrzewającego. Na kubek zdrowego, gorącego napoju, który można złapać w obie dłonie i zawinąć się w koc. Chociaż na chwilę, dopóki się nie rozgrzejemy. A później niech się dzieje co chce. Można nadrobić kolejny niedokończony raport, przygotować się do kolokwium, albo na jutrzejsze spotkanie.
Po raz kolejny przepis ten ciężko nazwać przepisem. To wskazówka jak "wpakować" najwięcej witamin i rozgrzewających składników do tradycyjnej herbaty, aby nadal smakowała pysznie, a może nawet nas zaskoczyła. Każdy element jest nośnikiem niezbędnych składników dla naszego organizmu w tym okresie zmniejszonej odporności i powszechnie słyszalnego kichania.
Podczas mojej choroby, tydzień temu, udało mi się tymi napojami wyleczyć okropny ból gardła, niemoc w mówieniu, wstrętny katar i bóle zatok. Dlatego proponuję Wam taką kurację w postaci, bo wiem, że na przeziębieniowe stany korzenna herbata z cytryną i miodem albo goździkowa herbata z pomarańczą i miodem działa cudnie.
Dużo zdrowia nam wszystkim na ten chłodny listopad!
Korzenna herbata z cytryną i miodem
Składniki
na jeden duży kubek
1 kubek gorącej czarnej herbaty
1 plaster świeżego imbiru (ok. 1 cm)
sok wyciśnięty z połówki cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki miodu (ja użyłam nektarowego)
przyda nam się zaparzacz do herbaty (kliknij tu!)
Sposób przygotowania
1. Herbatę zaparzamy dopiero wówczas, gdy wszystkie inne składniki są przygotowane.
2. Zaczynamy od krojenia plastra imbiru na drobniutka kostkę. Umieszczamy imbir w zaparzaczu do herbaty, dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i cukier waniliowy.
3. Zaparzacz umieszczamy w gorącej herbacie. Na 3-5 minut wierzch kubka zakrywamy folią aluminiową, aby napój nabrał aromatu.
4. Po upływie czasu, zdejmujemy folię i popijamy herbatę niemal gorącą, ku rozgrzaniu gardełek (;
Na zdrowie!
Goździkowa herbata z pomarańczą i miodem
Składniki
na jeden duży kubek
1 kubek gorącej czarnej herbaty
1 plaster świeżego imbiru (ok. 1 cm)
sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
4 goździki całe (lub 1/2 łyżeczki mielonych)
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki miodu
przyda nam się zaparzacz do herbaty (kliknij tu!)
Sposób przygotowania
1. Herbatę zaparzamy dopiero wówczas, gdy wszystkie inne składniki są przygotowane.
2. Zaczynamy od krojenia plastra imbiru na drobniutka kostkę.
Umieszczamy imbir w zaparzaczu do herbaty, dodajemy goździki, gałkę muszkatołową i cukier waniliowy.
3. Zaparzacz umieszczamy w gorącej herbacie. Na 3-5 minut wierzch kubka zakrywamy folią aluminiową, aby napój nabrał aromatu.
4. Po upływie czasu, zdejmujemy folię i popijamy herbatę niemal gorącą, ku rozgrzaniu gardełek (;
Na zdrowie!
Często pije herbatki z miodem , gozdzikami i imbirem ale takiej wersji jeszcze nie smakowała m :)
OdpowiedzUsuńna przeziębienia działa cudnie- z autopsji mogę powiedzieć, że zwalcza infekcje! Herbata w połączeniu z pomarańczą wypada smakowicie- spróbuj (:
Usuń