Leczo z pieczonych warzyw



 Słońce miesza się na niebie z chmurami. Daje złudne nadzieje, że zaraz wynurzy się zza gęstej, białej pierzyny, ale jednak nie. W końcu jest niedziela, do późna wyleguje się w podniebnej pościeli, podobnie jak my. Wyściubiamy nosy spod kołder, aby wyniuchać przyjemny zapach śniadania. Niektórym z nas udaje się obudzić dzięki zapachowi porannych naleśników, innych budzi aromat kawy, a są i tacy, którzy w takim momentach zdają sobie sprawę, że sami muszą zafundować sobie śniadaniowe cudo.
A ja od rana myślę o obiedzie. Znacie to? Nieodparta chęć na coś, na leczo. W takiej ilości, żeby starczyło na drugie śniadanie, obiad i kolacje. Włącznie z podjadaniem między posiłkami (; 

Przepis dla takich co w kuchni nie lubią długo siedzieć, ale na tyle skutecznie, żeby zjeść coś pysznego. W zasadzie w tym przepisie miły jest sam proces tworzenia. Tyle kolorów, zapachów i przypraw sprawią radość każdemu, tym bardziej, że przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu. W domowym żargonie nazywamy to leczo indyjskim z prostego powodu- jest w nim wiele przypraw kuchni indyjskiej, przez co staje się niecodzienne i odbiega nieco smakiem od tego tradycyjnego. Pieczone warzywa smakują cudownie i nadają daniu zupełnie nowego charakteru. Ja podjadam je prosto z blachy, zanim trafią na patelnie... są obłędne (;





 Składniki
na 4+ porcje

1 i 1/2 puszki ciecierzycy
1 i 1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
1 cukinia
2 marchewki 
2 liście laurowe
1 i 1/2 łyżeczki lub 1/2 ząbka czosnku 
1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
400g passaty pomidorowej
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
3 goździki

olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

1. Warzywa obieramy i kroimy (jak na zdjęciu). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy również ciecierzycę. Skrapiamy oliwą i prószymy przyprawami. Pieczemy 20-30 minut w 180°C, z termoobiegiem.
2. Upieczone warzywa chwilę studzimy, następnie kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Dodajemy goździki, podsmażamy 20 sekund. Następnie ostrożnie dodajemy upieczone warzywa. Podsmażamy około minuty. Dodajemy passatę oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem do 10 minut.
Podajemy z ulubionym rodzajem ryżu lub pieczywa.

Smacznego! 



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: