Krem z kalafiora i batata z serem cheddar



Wszyscy tak dobrze znamy ten stan, że chyba aż banalnie jest o tym pisać. Jednak jest to stan na tyle przyjemny, że nie potrafię się powstrzymać.
To takie niezwykłe kiedy jeden zapach lub smak stawia nam przed oczy tak wiele postaci, miejsc i stanów umysłu... a może nawet bardziej duszy. Kiedy byłam dzieckiem nie słyszałam o czymś takim jak ser cheddar i śmiem mniemać, że moje kochane Babunie też nie. Za to jak dziś pamiętam smak zupy rybnej z małym dodatkiem kaszy manny. Taki delikatny, kremowy, a jednak niezagubiony. Smak taki konkretny w tej swojej subtelności. Dlatego łyżka po łyżce wyjadam z talerza wszystko, do stuknięcia czubkiem sztućca o porcelanowe dno. Aż tu nagle już nie jestem dzieckiem, robię w swojej kuchni zupę z tego co było w lodówce. Zdaje się, że zupełnie przypadkiem dodałam do tej zupy kasze mannę, ot tak- żeby była bardziej syta. I znowu siedzę u Babci. Z niespodziewaną wizytą. Bo gdzie po drodze kalafiorowi, batatowi i serowi cheddar z... rybą?
Nie wiem, ale dla tego bezpiecznego powrotu do dzieciństwa warto było zadać sobie podobnie dziwaczne pytanie (; 


Zupa ma kremową konsystencję i ciekawą strukturę dzięki dodatkowi kaszy manny. To też czyni ją bardziej sycącą. Kalafior i batat świetnie zgrywają się w łagodnym smaku, zaś ser cheddar zgrabnie podkreśla oba warzywa swoją pikantnością. Dla mnie to połączenie idealne. Zupa jest rozgrzewająca, ale zdecydowanie nieciężka. Nie tylko na chłodne dni (choć wtedy smakuje najlepiej), z nadchodzącą wiosną też się polubi (;




 Składniki 

450g kalafiora (użyłam mrożonego)
1 batat
250ml bulionu (domowego lub z kostki)
100g sera cheddar, startego
3-4 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru
kilka szczypt gałki muszkatołowej
sól, pieprz 

kilka kromek chleba i kilka kropel oliwy z oliwek do zrobienia grzanek

Sposób przygotowania

1. 250ml bulionu umieszczamy w garnku i dopełniamy wodą do 2l. Zagotowujemy.
2. Warzywa myjemy, obieramy. Bataty kroimy, kalafiora dzielimy na różyczki. Dodajemy warzywa do garnka z wodą i bulionem. Gotujemy na średnim ogniu 20-25 minut lub do czasu, aż warzywa staną się w pełni miękkie.
3. Zupę lekko ostudzamy, dodajemy ser i dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Ponownie umieszczamy zupę na palniku. Dodajemy kaszę mannę i cierpliwie mieszamy drewnianą łyżką 3-5 minut, dopóki zupa nie zgęstnieje.
4. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy suchą patelnię, na niej umieszczamy kawałki chleba. Za pomocą szpatułki lub potrząsając patelnią, obracamy grzanki ze strony na stronę. Dodajemy kilka kropel oliwy, mieszamy. Przewracając grzaneczki czekamy dopóki się nie zrumienią.
Krem podajemy na ciepło z sowitą porcją grzanek.

Smacznego! 



0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: