Piernikowa jaglanka



Dzwoni budzik. Powoli otwieram oczy. Pierwszy raz od niedawna przyjemnie jest mi się obudzić. Same pozytywne myśli przychodzą do głowy. Z salonu dobiega szmer sprzątania, to pewnie Tata znalazł kolejny kąt do odkurzenia. Zakładam wczorajszy sweter. Jest nieco ubrudzony mąką i cudnownie pachnie przyprawami korzennymi. Tak ubranie pachnie tylko raz w roku, lepiej niż jakiekolwiek perfumy, bo po całym dniu spędzonym na pieczeniu dla Najbliższych. Schodzę do kuchni, włączam radio. Z melodią świątecznych piosenek w tle układam na stole stolnice i posypuję mąką. Pierogi. Uszka. Pierniczki "Hej, chodźcie do kuchni!". Cała rodzina wycina z piernikowego ciasta ulubione kształty, pieczemy je, lukrujemy, ozdabiamy. Śmiejemy się. Wspomnienie, jedno z piękniejszych.

Jaglanka idealna na przedświąteczne śniadanie. Da nam mnóstwo siły na lepienie kolejne partii pierogów lub wytrwanie kolejnego dnia w pracy, kiedy w głowie pachnie choinka i bulgocze barszcz. Cudownie pachnie Świętami, jest delikatna i aksamitna, w smaku nienachalna. Możemy dodać do niej ulubione bakalie lub kawałki pierniczków.
Przepysznego śniadania!


Składniki 
na dwie porcje

3/4 kubka kaszy jaglanej 
3/4 kubka mleka (może być roślinne)
3/4 kubka wrzącej wody

3 łyżeczki miodu 
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżki jogurtu naturalnego 
1 łyżka mleka 
odrobina cukru z prawdziwą wanilią  
odrobina syropu klonowego
1 gruszka (lub inny owoc, np. jabłko)

opcjonalnie pokruszone pierniczki 

Sposób przygotowania

1. Kaszę wsyp do garnuszka. Zalej wodą i mlekiem. Gotuj ok. 17 minut na średnim ogniu; dopóki kasza nie wchłonie płynów powinna bulgotać. 
2. Zdejmij garnek z palnika- dodaj miód, mleko, przyprawę do piernika oraz wanilię. 
3. Nałóż jaglankę do miseczek lub głębokich talerzy. Polej jogurtem i syropem klonowym. Dodaj ulubione owoce. Możesz również dodać pokruszone pierniczki (;

Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. mmm same smakowitości ;)
    Wesołych świąt Asiu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! Tobie również, samych pyszności (:

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: