Jak obrobić dynię?


Jednym ze wspaniałych darów jesieni jest właśnie dynia. Bardzo popularna zarówno w Polsce jak i za granicą. Uniwersalna- wykrzystywana w wypiekach, zupach, sosach, daniach na ciepło, przekąskach. Słodkawa, kremowa, wspaniała. Jednak niektórzy z nas ,mimo że chętnie zamówią krem z dyni w restauracji lub z przyjemnością zatopią zęby w dyniowej muffince, posiadają przed tym warzywem ogromny lęk. Jak ją obrobić? Pokroić tę wielką, grubą skórę, bawić się z tymi pestkami... I przechodzą z lekkim rozgoryczeniem obok tej pokaźnej porańczowej królowej. 

Też długo nie mogłam się przekonać do zakupu dyni i obróbki jej w domu. Wydawało mi się, że zajęcie się nią pochłania bardzo dużo czasu i może nawet efekt kulinarny nie będzie go wart. Teraz wiem jak bardzo się myliłam co do obu tych irracjonalnych przemyśleń. 

Nie można ukryć- obróbka dyni to nie obranie jabłka. Ale nie jest też tak trudna jak się powiada. Pokażę Wam mój sposób na ujarzmienie tej wspaniałej jesiennej piękności. 

Do dzieła:

krok pierwszy: wierzch dyni możesz umyć, lub obetrzeć wilgotną szmatką- w końcu nóż który będzie przecinał skórę, będzie kroił też jadalny środek.

Krok drugi: przygotuj ostry, długi nóż. W zależności od wielkości dyni, musisz pokroić ją na kawałki, które będą wygodne do obróbki. Zaczynaj od boków dyni- możesz kroić ją na łódeczki, plastry lub bliżej nieokreślone kształty. 


Krok trzeci:  usuń pestki. Zrób to za pomocą łyżki (postaraj się wybrać taką, która nie ma zaokrąglonych brzegów). Nie wyrzucaj pestek! Przełóż je do miski, wypłucz pod bierzącą wodą, następnie umieść na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak pozostaw na 3-4 dni. Następnie upraż je na suchej patelni lub zapiecz przez 10 minut w piekarniku w wysokiej temperature



 Krok czwarty: dynie przekrajaj na stosunkowo wąskie łódeczki, tak aby łatwo można było okroić z nich skórę


Krok piąty: ustaw łódeczkę wgłębieniem do siebie. Za pomocą ostrego noża okrajaj skórę dyni kawałek po kawałku. Staraj się odcinać jak najmniej miąższu



Krok szósty: w zależności od tego do czego potrzebujesz dynię- podziel ją na odpwiednie kawałki. 


Gotowe!  



Wypróbuj moje dyniowe przepisy! (:
 
    Purée z dyni

4 komentarze:

  1. U mnie sprawdza sie inny sposób. Zatrudniam męża do krojenia i obierania dyni :D Na szczęście chce pomagać, bo prawda, ze dynia do najłatwiejszych w przygotowaniu nie należy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniały sposób! Jednak nie każdy ma tak chętnego męża do krojenia... Mój potrzebowałby właśnie takiej wskazówki :D

      Usuń
  2. Bardzo zgrabny i przejrzysty przepis na obróbkę, wspaniale Kochana!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: