Wegańskie babeczki bananowe



Chrupiące na zewnątrz i bardzo wilgotne w środku, niezwykle bananowe. Ich dodatkowym atutem jest brak chemicznych mieszanek- takich jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. Receptura nie dość, że wegańska to dodatkowo ekologiczna, co zawsze dodaje przepisowi duży plus. Idealnie wpasowują się w wiosenną, słoneczną aurę. Smakiem dobrze im w parze z lemoniadą, a taka forma podwieczorku z pewnością zapewni świetny humor na resztę popołudnia i zmotywuje do spełnienia wiosennych planów (;





Składniki
na 12 babeczek

180g mąki
150g cukru pudru
100g oleju roślinnego
190g wody po ciecierzycy z puszki
1 duży banan
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania

1. Wodę z ciecierzycy ubijamy trzepaczką na delikatną i niesztywną pianę- może to zająć nieco dłużej niż w przypadku ubijania białek kurzych.
2. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Dodajemy olej oraz ubitą wodę z ciecierzycy- energicznie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Banana kroimy na 12 cienkich plasterków, pozostałą część kroimy w drobną kostkę, którą dodajemy do ciasta, mieszamy.
3. Formę do muffinów wypełniamy papilotkami. Napełniamy każdą papilotkę do 3/4 wysokości. W środek każdej z babeczek delikatnie wciskamy plasterek banana.
4. Pieczemy 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem.
Babeczki podajemy po wystudzeniu, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!




0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: