Pogoda ostatnio w kratkę. Chciałoby się się już przytulić do polika ciepły wiosenny wiatr, a wełniany szalik wymienić na cienką apaszkę. Za każdym razem kiedy już mam nadzieję, że to wiosna i wybieramy się na spacer, aby złapać kilka słonecznych promieni, okazuje się, że pogoda jest znowu na NIE. Więc drepczemy chwilę w deszczu, nasze twarze owiewają chłodne podmuchy wiatru, a chmury życzliwie radzą, aby już wrócić do domu. Bo jak spanie deszcz to niewiele zostanie z dzisiejszego uśmiechu, pełnego nadziei na słońce. Dlatego trafiamy z powrotem do kuchni i już robie się weselej. Bo takie curry z kurczakiem najlepiej je się przy oknie ochlapanym kroplami deszczu. Na przekór złośliwej pogodzie (;
Uwielbiam ten przepis, bo tak naprawdę większość składników ma w domu każdy z nas, bez wychodzenia na zakupy; a jeżeli nawet nie, to są one łatwo dostępne.
Mamy dość dużo swobody w przygotowywaniu tego dania- możemy dodać więcej lub mniej wody, aby sos był bardziej lub mniej gęsty. Możemy sprawić, aby był pikantny, ale może być też przyjemnie łagodny, mimo że to kuchnia indyjska (;
Mamy dość dużo swobody w przygotowywaniu tego dania- możemy dodać więcej lub mniej wody, aby sos był bardziej lub mniej gęsty. Możemy sprawić, aby był pikantny, ale może być też przyjemnie łagodny, mimo że to kuchnia indyjska (;
Składniki
na 4 porcje
1 filet z piersi kurczaka
2 czerwone cebule
1 mała cebula np. szalotka
3 łyżki oleju roślinnego
2 garście ciecierzycy z puszki
300g passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
3 goździki
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
ryż basmati (na tę ilość sosu proponuję ugotować 250-300g)
Sposób przygotowania
1. Filet myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie cebule kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy goździki i liść laurowy. smażymy 30 sekund, uważając, aby nie przypalić przypraw. Dodajemy cebulę i smażmy dopóki nie nabierze złocistej barwy.
2. Do cebuli dodajemy pomidory i wszystkie pozostałe przyprawy. Dolewamy 70-100ml wody (to zależy czy wolimy gęsty czy rzadki sos). Podgrzewamy na średnim ogniu około 2 minut.
3. Do sosu dodajemy kurczaka i ciecierzycę. Mięso powinno zostać przykryte przez sos. Pod przykryciem gotujemy curry przez 8-10 minut. Kurczak powinien wówczas stać się miękki i soczysty.
Podajemy na ciepło z ryżem basmati.
Smacznego!
0 komentarze:
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: