Penne z pieczoną dynią



Dyniowych wariacji ciąg dalszy. Tego roku mamy piękny październik, taki słoneczny i kolorowy. Aż miło celebrować go równie słoneczną dynią. A później wybrać się na spacer... Albo chociaż otworzyć okno i uśmiechnąć się do świata w podziękowaniu za piękny dzień. Warto korzystać z tych licznych, jesiennych produktów, są w stanie bardzo urozmaicić nam nie tylko posiłki, ale i cały domowe życie. W końcu pokaźna, pomarańczowa dynia to nie byle jaka atrakcja dla oka (:

Przepis na penne z pieczoną dynią to oryginalny przepis. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie spotkałam się z podobnym połączeniem. Ale miałam ochotę na pieczoną dynię i brak ochoty na podanie jej z kaszą jaglaną. Miałam za to  w domu makaron penne. No i poszło.
Dynia nadaje niezwykłą konsystencję temu daniu. Upieczona jest miękka i kremowa, dlatego w połączeniu z penne sprawdza się wspaniale. Wypróbujcie koniecznie, nie pożałujecie. 








 Składniki
na porcje dla 2 osób

na pieczoną dynie i marynatę
350 g dyni pokrojonej w łódeczki (jeżeli masz problem z obrobieniem dyni- zajrzyj tutaj!).
130g boczku parzonego 
5 łyżek oliwy 
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, bazylia, papryka czerwona łagodna

na penne
250g makaronu penne 
1 łyżka śmietany
4 łyżki oliwy 
1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
20g startego sera (ja użyłam goudy)
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, bazylia, papryka czerwona łagodna 

opcjonalnie siekana natka pietruszki do podania


Sposób przygotowania

pieczonej dyni
1. Przygotowujemy marynatę: oliwę oraz przyprawy łączymy ze sobą w miseczce. Parzony boczek kroimy w drobną kostkę.
2. Dynie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem nakładamy marynatę na całą dyniową łódeczkę.Posypujemy boczkiem.
3. Piekarnik ustawiamy na 170°C, pieczemy 30-40 minut z termoobiegiem. Stan upieczenia dyni możemy sprawdzić patyczkiem- dynia powinna być mięciutka w środku. 

penne
1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Przekładamy z powrotem do garnka z odrobioną wody z gotowania. 
2. Dodajemy wszystkie składniki, regularnie mieszając. Odstawiamy zrobiony makaron w ciepłe miejsce, czekając na pieczoną dynię. 

podania
1. Kiedy dynia się upiecze, dzielimy ją na niewielkie kawałeczki. Na talerzach układamy penne, posypujemy je dynią ze skwarkami. Opcjonalnie posypujemy natką pietruszki dla przełamania smaku. 


Smacznego!



Wskazówki
-jeżeli pieczesz bez termoobiegu piekarnik ustaw nieco wcześniej, piecz w temperaturze 190°C. 







4 komentarze:

  1. i oto w ten sposób wszystko co dobre przechodzi mi koło nosa, ponieważ nie mam w akademiku piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale szkoda! Wynajmij piekarnik na wieczór u jakiegoś przyjaciela z kuchnią i nadrabiaj straty! (:

      Usuń
  2. pyszne dyniowe szaleństwo:) w pełni rozumiem ten zachwyt nad dynia - jest smaczna i tyle dań można z niej wyczarować. Do makaronu pasuje idealnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: