Purée z dyni



To bardziej wskazówka niż przepis. Purée z dyni jest bardzo uniwersalnym składnikiem wielu wypieków i potraw. Nadaje niesłychany aromat, dzięki niemu ciasto jest bardziej wilgotne, a dania wytrawne zyskują charakterystyczną konsystencję. O dyni można mówić dużo i długo. Ale ja nie widzę takiej potrzeby. Bo przecież nie mówi się z pełnymi ustami (; Także zapraszam do zapoznania się z przepisem i wykorzystaniem purée do kulinarnych cudów.

Wiele zależy od tego, do czego purée potrzebujemy. Jeżeli mamy sprecyzowany cel możemy dokonywać mnóstwa wariacji z przyprawami- dodawać cynamon, kardamon albo przeciwnie- zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową.




Sposób przygotowania:

1. Potrzebujemy jedną dynię (np. hokkaido), pokrojoną na niewielkie kawałki. (Jeżeli masz problem z obrobieniem dyni- zapraszam tutaj!).
2. Dynie gotujemy w wodzie na średnim ogniu przez 20-25 minut, dopóki nie stanie się miękka i rozpadająca się.
3.  Odsączamy z wody w durszlaku lub łyżką cedzakową i przekładamy do naczynia (najlepiej wysokiego, od blendera). Czekamy aż nieco ostygnie.
4. Jeszcze na ciepło gnieciemy warzywo widelcem dopóki nie otrzymamy gładkiej, gęstej konsystencji.

Gotowe!

 
Tak przygotowane purée możemy przechowywać w lodówce pod przykryciem do 4 dni.
Zapoznaj się z jesiennymi przepisami, z użyciem dyniowego purée (:



 

Wypróbuj moje dyniowe przepisy! (:
 
           

0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: