Muffinki z karmelizowaną gruszką i kajmakiem


Mglisto za oknem skoro świt. Zima nadchodzi. Czasem smuci, czasem cieszy. Dlatego warto upiec coś pysznego, szczególnie kiedy spędzamy wieczory w domu i mamy czas na trochę wspomnień, melancholii, a może uśmiechów i żartów nad rodzinnym albumem. 

Muffinki są pomysłem na dobry koniec jesieni i aromatyczny początek zimy. Idealne do kawy lub herbaty. Na poranek i podwieczorek. Koniecznie wypróbujcie, nie da się ich nie lubić. Każdemu skojarzą się z dobrze znanymi smakami babcinych ciast, szarlotki, mroźnego wieczoru przy świeczkach. W środku są wilgotne, na zewnątrz chrupiące. Mniam!




A oto przepis: 

 Składniki 
na 12 muffinów 

na ciasto
250g mąki pszennej (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
140ml mleka 
160g kajmaku (użyłam tego z Gostynia)
2 jajka 
120g cukru (można użyć mniej, np. 100g) 
3 łyżki oleju (bezwonnego, np. rzepakowego) 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
1 łyżeczka cynamonu 

na karmelizowaną gruszkę
1 średniej wielkości gruszka 
3 łyżki cukru 
4 łyżki wody 
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru 
1 płaska łyżeczka żelatyny do deserów 

Sposób przygotowania

karmelizowanych gruszek
1. Gruszkę obieramy ze skóry, kroimy w drobną kosteczkę. 
2. Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy cukier, kiedy się nagrzeje ostrożnie dolewamy wodę i zwiększamy ogień. Mieszamy, aby masa nie przywarła do dna- powinna energicznie bulgotać. Wykonujemy czynność dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. 
3. Do garnuszka dodajemy gruszkę i przyprawy. Zmniejszamy ogień- na średniej mocy palnika mieszamy, dopóki owoc nie stanie się miękki. 
4. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek. Odstawiamy. 

ciasta
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera- mieszamy do połączenia się składników. 
2. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub wysmarowujemy tłuszczem. Nakładamy ciasto po łyżce do 1/4 lub 1/2 papilotki. Nakładamy po łyżeczce gruszek, wraz w wytworzonym karmelem. Zakrywamy gruszki kolejną łyżką ciasta, tak aby przykryło całkowicie owoce. Czynność powtarzamy na każdej muffince.  
3. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez 25-30 minut- do czasu aż wierzch ciasteczka stanie się rumiany, a patyczek włożony w środek pozostanie suchy. 

Smacznego!



0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: