Pankejki ziemniaczane z duszonym porem i skwarkami



Na te wszystkie zimowy smutki i spadki energii trzeba mieć lekarstwo. Energetyczne, pyszne, domowe. Takie jak u Babuni. Może kochana Babcia, nie nazwałaby swoich placków ziemniaczanych "pankejki", ale tu właśnie tkwi młody duch tego dania.

Zresztą nie bez powodu te placuszki nazwane zostały pankejkami- jest w nich więcej mąki (lub po prostu- jest  w nich mąka) niż w klasycznych plackach ziemniaczanych, są dodatkowe przyprawy, robi się je z puree. Jest kilka różnic, ale smak jest podobnie cudowny i kojarzący się z domowym ciepłem. Na przełom jesieni i zimy- idealne! 




Składniki
na 20-25 placuszków

na cisto do pankejków
ok. 500g ugotowanych wcześniej ziemniaków (lub puree ziemniaczanego)
3 jajka
150g mąki
250g mleka
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka curry
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 70g drobno krojonego poczku parzonego

na duszonego pora ze skwarkami
150-200g pora
120g boczku parzonego w kawałku
ok. 2 łyżek masła (do duszenia porów)

dodatkowo
bezwonny olej (np. rzepakowy) do smażenia placków

*opcja z zapieczeniem
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania

ciasta na pankejki 
1. Robimy puree: dolewamy 2-3 łyżek mleka i tyle samo łyżek masła. Zagniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 
2. Do ziemniaków dodajemy składniki w kolejności od suchych do mokrych. Całość zagniatamy dokładnie tłuczkiem. W masie nie powinno być grudek lub ewentualnie niewielkie, które nie będą wyczuwalne w naleśniku. 
3. Boczek kroimy na bardzo drobną kostkę. Dodajemy do ciasta, mieszamy całość łyżką. Ciasto powinno być gęste, nabrane na łyżkę- leniwie z niej spływać. Odkładamy misę z ciastem na bok. 

porów ze skwarkami
1. Pory kroimy na drobne plasterki.
2. Patelnie rozgrzewamy, topimy na niej masło. Zmniejszamy do średniej mocy palnika. Dusimy pory na maśle ok. 6 minut. 
3. W tym czasie kroimy drobno boczek na skwarki. 
4. Kiedy pory zaczną być miękkie i rozpadające się dodajemy boczek. Zasmażamy razem jeszcze ok. kolejnych 6 minut. Skwarki muszą się nieco przyrumienić, zaś por całkowicie zmięknąć. 
5. Odkładamy zawartość patelni na talerz. 

smażenia pankejków
 1. Na patelnię po smażeniu porów dolewamy nieco oleju, wylewamy ciasto na placki po łyżce, smażąc około 4 pankejki na raz.
2. Kiedy na wierzchu placuszka pojawią się niewielkie "kratery", a brzegi nieco zesztywnieją, obracamy drugą stronę. Smażmy z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Odkładamy w ciepłe miejsce. 

sosu
1. Śmietanę przekładamy do miseczki. Doprawiamy. Możemy sos podgrzać nieco na patelni lub w mikrofali. Polewamy

podania
1. Pankejki układamy na talerzu. Posypujemy duszonymi porami ze skwarkami oraz polewamy sosem. 
Podajemy na ciepło. 

Smaczenego!


Wskazówki
-Jeżeli naleśniki smażysz jakiś dłuższy czas przed podaniem obiadu dobrym pomysłem będzie podpieczenie ich w naczyniu żaroodpornym z duszonymi porami i sosem, pamiętając by "farsz" ułożyć między każdą z warstw. Pieczemy 15 minut w temp. 150°C z termoobiegiem (bez termoobiegu 120°C)
-do tych placków możesz użyć ziemniaków, które pozostały Ci z poprzedniego dnia lub ugotować je na świeżo z zamysłem zrobienia pankejków 










4 komentarze:

  1. ooo, ale brzmi ciekawie i wygląda super :D a już tym bardziej zapiekane! chyba się skuszę jakoś niedługo :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie! Są wyśmienite i nietrudne w przygotowaniu (:

      Usuń
  2. CHCĘĘĘ, TERAZ, proszę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: