Cynamonowa pierzynka


Kolejny post z cyklu przepis-wskazówka. Zdarza się czasem tak, że przygotujemy lub kupimy za dużą ilość jedzenia. Z jednej strony żal jest nam go wyrzucić, a z drugiej... co mamy z nim zrobić? Cierpieć katusze, byle tylko nie trafiło do kosza? Na szczęście są na to pewne sposoby. Jednym z nich, jest zapieczenie słodkiego ciasta, bułki lub muffinki pod pierzynką z kogla-mogla. Jest to bardzo smaczna i sycąca propozycja na śniadanie, idealnie łączy się smakowo z poranną kawą...

  Przepis jest dość uniwersalny i można dokonywać na nim różnych modyfikacji. Zamiast cynamonu dodać sporą ilość wanilii, lub wzbogacić smak ulubionym likierem. Dodanie bakalii też jest mile widzianą opcją. Ja wykonałam przepis z czerstwych "kapeluszy" muffinek, kiedy ich wierzchy musiałam ściąć aby, nałożyć krem. Do przepisu polecam wracać zawsze, kiedy stajecie przed dylematem: wyrzucić czy coś wykombinować?
Kombinujcie! Nie pożałujecie (;





Składniki 

czerstwe ciasto* (ok. 10 ściętych kapeluszy muffinkowych)
5 żółtek 
5 łyżek cukru
4 łyżki śmietanki kremówki 
odrobina cukru z prawdziwą wanilią
 1 łyżka cynamonu

*np. czerstwe: muffinki, croissanty, drożdżówki, słodkie bułki

Sposób przygotowania 

1. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Powinny być puszyste- możesz użyć miksera. Dodaj śmietanę, miksuj jeszcze chwilę. Dodaj cynamon i cukier z prawdziwą wanilią. 
2. Jeżeli ciasto jest naprawdę wyschnięte lub czerstwe, namocz je chwilę w mleku. Wówczas pokrusz i umieść w naczyniu żaroodpornym. Zalej koglem-moglem, tak aby pokrył całość ciasta. 
3. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem. 
Podawaj na ciepło, pysznie smakuje z filiżanką kawy (;

Gotowe! 





0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: