Dzwoni budzik. Powoli otwieram oczy. Pierwszy raz od niedawna przyjemnie jest mi się obudzić. Same pozytywne myśli przychodzą do głowy. Z salonu dobiega szmer sprzątania, to pewnie Tata znalazł kolejny kąt do odkurzenia. Zakładam wczorajszy sweter. Jest nieco ubrudzony mąką i cudnownie pachnie przyprawami korzennymi. Tak ubranie pachnie tylko raz w roku, lepiej niż jakiekolwiek perfumy, bo po całym dniu spędzonym na pieczeniu dla Najbliższych. Schodzę do kuchni, włączam radio. Z melodią świątecznych piosenek w tle układam na stole stolnice i posypuję mąką. Pierogi. Uszka. Pierniczki "Hej, chodźcie do kuchni!". Cała rodzina wycina z piernikowego ciasta ulubione kształty, pieczemy je, lukrujemy, ozdabiamy. Śmiejemy się. Wspomnienie, jedno z piękniejszych.
Jaglanka idealna na przedświąteczne śniadanie. Da nam mnóstwo siły na lepienie kolejne partii pierogów lub wytrwanie kolejnego dnia w pracy, kiedy w głowie pachnie choinka i bulgocze barszcz. Cudownie pachnie Świętami, jest delikatna i aksamitna, w smaku nienachalna. Możemy dodać do niej ulubione bakalie lub kawałki pierniczków.
Przepysznego śniadania!
Jaglanka idealna na przedświąteczne śniadanie. Da nam mnóstwo siły na lepienie kolejne partii pierogów lub wytrwanie kolejnego dnia w pracy, kiedy w głowie pachnie choinka i bulgocze barszcz. Cudownie pachnie Świętami, jest delikatna i aksamitna, w smaku nienachalna. Możemy dodać do niej ulubione bakalie lub kawałki pierniczków.
Przepysznego śniadania!
Składniki
na dwie porcje
na dwie porcje
3/4 kubka kaszy jaglanej
3/4 kubka mleka (może być roślinne)
3/4 kubka wrzącej wody
3 łyżeczki miodu
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka mleka
odrobina cukru z prawdziwą wanilią
odrobina syropu klonowego
1 gruszka (lub inny owoc, np. jabłko)
opcjonalnie pokruszone pierniczki
Sposób przygotowania
1. Kaszę wsyp do garnuszka. Zalej wodą i mlekiem. Gotuj ok. 17 minut na średnim ogniu; dopóki kasza nie wchłonie płynów powinna bulgotać.
2. Zdejmij garnek z palnika- dodaj miód, mleko, przyprawę do piernika oraz wanilię.
3. Nałóż jaglankę do miseczek lub głębokich talerzy. Polej jogurtem i syropem klonowym. Dodaj ulubione owoce. Możesz również dodać pokruszone pierniczki (;
Smacznego!
mmm same smakowitości ;)
OdpowiedzUsuńWesołych świąt Asiu ;)
dziękuję! Tobie również, samych pyszności (:
Usuń