Biszkoptowy omlet z karmelową gruszką


Przygotowania trwają długo, a Święta i Sylwester co roku mijają niespodziewanie szybko. Z nowym rokiem rozpoczynają się nowe wyzwania, nowe postanowienia i nowe nadzieje.
Każdy z lekkim posmakiem barszczu, świątecznej pieczeni i szampana leniwie otwiera oczy licząc się z nadchodzącym tygodniem. Wracamy do swoich rzeczywistości, a czasem zmartwień, ale to już zupełnie inne powroty. Z nową siłą, uplecioną z rodzinnego ciepła i wsparcia. I niech tak zostanie. 
Każdemu dużo sił na nadchodzący rok i nowe wyzwania! 

Omlet robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Podany z karmelowym sosem i gruszkami naprawdę potrafi zaskoczyć smakiem w najlepszy sposób z możliwych (; Jest biszkoptowy, puszysty i delikatny. Sukces dobrego omletu tkwi w poprawnym ubiciu białek, które podtrzymują całe ciasto i nadają puszystości. Idealna propozycja na leniwe, poświąteczne śniadanie (;

 



Składniki
na jeden duży omlet

na ciasto omletowe
3 jajka 
2 łyżki cukru pudru 
2 czubate łyżki mąki 
1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
1 łyżka masła (do smażenia)

na sos karmelowy
4 łyżki cukru 
1 łyżka wody
1 łyżka masła 
2 łyżki śmietany (użyłam 30%)

1 średniej wielkości gruszka

Sposób przygotowania

1. Białka oddzielamy od żółtek- ubijamy je na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy żółtka, mąkę i cukier z prawdziwą wanilią. Mieszamy do połączenia się składników. 
2. Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy omletowe ciasto na patelnię, smażymy kilka minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Kiedy na powierzchni omletu pojawią się drobne kratery, brzegi nieco zesztywnieją i zacznie unosić się zapach ciasta, przewróć ostrożnie omlet na drugą stronę za pomocą dwóch szpatułek. Sprawdzaj czy omlet jest gotowy za pomocą wykałaczki- na patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta. 
3. Gdy omlet będzie się smażył rozpocznij przygotowywanie sosu i gruszek. Owoc pokrój na plasterki, zaś w rondelku o grubym dnie umieść cukier z łyżką wody, podgrzewaj na średniej mocy palnika. 
4. Czekaj aż cukier rozpuści się, a masa nabierze złotego koloru- na tym etapie bądź bardzo uważny, aby nie spalić sosu. Mieszaj go od czasu do czasu, kiedy cukier całkowicie rozpuści się w złotej miksturze, zdejmij rondelek z ognia. Dodaj łyżkę masła i śmietanę, ostrożnie, lecz energicznie mieszaj do połączenia się składników (uwaga- karmel podczas wlewania śmietany może bulgotać i rozbryzgiwać się).
4. Usmażony omlet przełóż na talerz, ułóż na nim gruszki, a następnie oblej sosem karmelowym. 
Podawaj na ciepło. 

Smacznego! 



2 komentarze:

  1. wygląda tak smakowicie że chyba się skuszę *.* tylko ja i gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pożałujesz! "ja i gotowanie" to najlepsze połączenie <3

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: