Sernik świąteczny



Wieczory są długie i pachnące. Kończę listę świątecznych przepisów, z których skorzystam. Do Wigilii został tydzień. Na twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Wyobrażam sobie radość obu Babuń i Dziadka, kiedy w końcu będziemy mogli porozmawiać przy świątecznym stole. Mrużę oczy i widzę, kiedy po całym świątecznym zawrocie głowy siadamy w najbliższym gronie do planszówek. Jak to zawsze z resztą było. A kiedy wszyscy się zmęczymy każdy weźmie swoją książkę, którą dostał na prezent i przy świetle choinkowych lampek przeczyta rozdział przed ułożeniem się do snu. Łezka w oku. Jak dobrze wracać do dziecięcego azylu ten raz do roku.

Piernikowa rozkosz. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu- kluczem do jego sukcesu jest pieczenie w bardzo dużej wilgotności. Jeżeli ten warunek spełnicie- przepyszny sernik (najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam) macie na świątecznym stole (; Jest bardzo kremowy, puszysty, mazisty... mój domowy smakosz orzekł- ideał sernika. Ciasteczkowy spód nadaje charakteru, polewa dopełnia całość, przełamuje smak sera. Możecie zrobić swoją ulubioną polewę- wybrałam gorzką czekoladę, ale możecie też pokusić się o mleczną, lub po prostu przyprószyć sernik cukrem pudrem. Warto dodać, że sernik nie rośnie i nie opada, jak to z sernikami bywa. Dlatego prezentuje się tak elegancko (;
Wspaniałego pieczenia!





Składniki
tortownica o średnicy około 20 cm

150g ciasteczek Lotus (klik)
50g roztopionego masła

800g twarogu trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka, gorąco polecam ten z Piątnicy)
1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego (140g, użyłam serka Danio)
3 jajka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
200g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady 
30g masła 
1 łyżka mleka 
1 łyżka miodu 
1 łyżeczka przyprawy do piernika 

Sposób przygotowania

1. Dużą, głęboką blachę (najlepiej wyglądającą tak- klik) wypełniamy wodą niemal po same brzegi. Piekarnik ustawiamy na 190°C z termoobiegiem.
2. W malakserze umieszczamy ciastka i masło. Miksujemy do czasu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy masę na, wyłożoną papierem do pieczenia, tortownicę. Ugniatamy palcami, do wyrównania spodu.
3. W misie miksera umieszczamy ser, serek waniliowy, cukier, i przyprawy. Mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy masę, która po upieczeniu opadnie, a tego nie chcemy (; Dodajemy jajka, jedno po drugim oraz mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę przelewamy (będzie dość luźna) na ciasteczkowy spód.
4. Tortownicę umieszczamy w piekarniku. Uwaga! Otwieramy piekarnik stopniowo i powoli, aby nie uderzyło nas gorące, wilgotne powietrze. Natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1h z termoobiegiem. Sernik powinien zgęstnieć, możemy bardzo ostrożnie nakłuć patyczkiem środek- masa powinna być gęsta i miękka, z brzegów ścięta. Studzimy stopniowo- zaczynając od trzymania sernika w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Optymalną opcją będzie studzenie sernika przez całą noc
(w lodówce lub nieco chłodniejszym miejscu poza lodówką- np. w spiżarni lub piwnicy).
5. Rano przygotowujemy polewę: masło, mleko i czekoladę mieszamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada nieco się rozpuści dodajemy przyprawę i miód. Mieszamy energicznie, aby w masie nie powstały grudki lub "efekt piasku". Oblewamy polewą sernik- wylewamy czekoladę na środek sernika, następnie szpatułką "rozmasowujemy" polewę kolistymi ruchami, aby dochodząc do brzegów delikatnie po nich spłynęła. Możemy dodatkowo udekorować sernik pozostałymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. *__________*
    jak wrócę do domu na święta to muszę zrobić koniecznie! wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie i wyślij fotkę! Powodzenia! (:

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: