Wieczory są długie i pachnące. Kończę listę świątecznych przepisów, z których skorzystam. Do Wigilii został tydzień. Na twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Wyobrażam sobie radość obu Babuń i Dziadka, kiedy w końcu będziemy mogli porozmawiać przy świątecznym stole. Mrużę oczy i widzę, kiedy po całym świątecznym zawrocie głowy siadamy w najbliższym gronie do planszówek. Jak to zawsze z resztą było. A kiedy wszyscy się zmęczymy każdy weźmie swoją książkę, którą dostał na prezent i przy świetle choinkowych lampek przeczyta rozdział przed ułożeniem się do snu. Łezka w oku. Jak dobrze wracać do dziecięcego azylu ten raz do roku.
Piernikowa rozkosz. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu- kluczem do jego sukcesu jest pieczenie w bardzo dużej wilgotności. Jeżeli ten warunek spełnicie- przepyszny sernik (najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam) macie na świątecznym stole (; Jest bardzo kremowy, puszysty, mazisty... mój domowy smakosz orzekł- ideał sernika. Ciasteczkowy spód nadaje charakteru, polewa dopełnia całość, przełamuje smak sera. Możecie zrobić swoją ulubioną polewę- wybrałam gorzką czekoladę, ale możecie też pokusić się o mleczną, lub po prostu przyprószyć sernik cukrem pudrem. Warto dodać, że sernik nie rośnie i nie opada, jak to z sernikami bywa. Dlatego prezentuje się tak elegancko (;
Wspaniałego pieczenia!
Składniki
tortownica o średnicy około 20 cm
150g ciasteczek Lotus (klik)
50g roztopionego masła
800g twarogu trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka, gorąco polecam ten z Piątnicy)
1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego (140g, użyłam serka Danio)
3 jajka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
200g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
30g masła
1 łyżka mleka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
1. Dużą, głęboką blachę (najlepiej wyglądającą tak- klik) wypełniamy wodą niemal po same brzegi. Piekarnik ustawiamy na 190°C z termoobiegiem.
2. W malakserze umieszczamy ciastka i masło. Miksujemy do czasu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy masę na, wyłożoną papierem do pieczenia, tortownicę. Ugniatamy palcami, do wyrównania spodu.
3. W misie miksera umieszczamy ser, serek waniliowy, cukier, i przyprawy. Mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy masę, która po upieczeniu opadnie, a tego nie chcemy (; Dodajemy jajka, jedno po drugim oraz mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę przelewamy (będzie dość luźna) na ciasteczkowy spód.
4. Tortownicę umieszczamy w piekarniku. Uwaga! Otwieramy piekarnik stopniowo i powoli, aby nie uderzyło nas gorące, wilgotne powietrze. Natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1h z termoobiegiem. Sernik powinien zgęstnieć, możemy bardzo ostrożnie nakłuć patyczkiem środek- masa powinna być gęsta i miękka, z brzegów ścięta. Studzimy stopniowo- zaczynając od trzymania sernika w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Optymalną opcją będzie studzenie sernika przez całą noc
(w lodówce lub nieco chłodniejszym miejscu poza lodówką- np. w spiżarni lub piwnicy).
(w lodówce lub nieco chłodniejszym miejscu poza lodówką- np. w spiżarni lub piwnicy).
5. Rano przygotowujemy polewę: masło, mleko i czekoladę mieszamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada nieco się rozpuści dodajemy przyprawę i miód. Mieszamy energicznie, aby w masie nie powstały grudki lub "efekt piasku". Oblewamy polewą sernik- wylewamy czekoladę na środek sernika, następnie szpatułką "rozmasowujemy" polewę kolistymi ruchami, aby dochodząc do brzegów delikatnie po nich spłynęła. Możemy dodatkowo udekorować sernik pozostałymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Smacznego!
*__________*
OdpowiedzUsuńjak wrócę do domu na święta to muszę zrobić koniecznie! wygląda wyśmienicie :)
zrób koniecznie i wyślij fotkę! Powodzenia! (:
Usuń