Często wydaje nam się, że Święta będą dokładnie takie jak z piosenek i filmów. Że wszystko pójdzie według naszego planu, a po skończonej wieczerzy każdy gość z błogim uśmiechem pochwali nasze niezawodne dania. I Wigilia Bożego Narodzenia w naszym domu, będzie tą najsmaczniej pamiętaną. Tymczasem... Piernik nie wyrósł! Zakalec! Jeju, sernik! Popękał, opadł... Jak mam podać coś takiego? Makowiec się przypala!
Znacie to...? Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu przeżył coś takiego. A jak nie na własnej skórze to bacznie obserwował panikę mamy.
Dlatego powstał ten przepis. Jest bardzo, ale to bardzo prosty i nie ma szans, żeby się nie udał. Stworzony jest z półproduktów i przygotujecie ciasteczka w nie więcej niż 6 minut. Do tego ślicznie wyglądają i z pewnością wszystkim posmakują. W środku są nieco wilgotne, bardzo cynamonowe, z wierzchu chrupiące. Wypróbujcie je nie tylko wtedy, kiedy stres sięgnie zenitu, a przed oczami staną najmroczniejsze wizje zepsutych Świąt, bo z resztą nie ma takiej opcji! (;
Wesołego pieczenia!
Składniki
na 12 ślimaczków
1 arkusz ciasta francuskiego
140g serka waniliowego homogenizowanego
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 garść migdałów (ok. 15 sztuk)
dodatkowo: 1 łyżka gorącej wody, 3 łyżeczki cukru, 1-2 łyżek brązowego cukru lub cukru perłowego
Sposób przygotowania
1. Przygotuj płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Migdały rozdrobnij nożem lub w malakserze. Przełóż serek do miseczki. Wymieszaj go dokładnie z cynamonem, przyprawą do piernika, migdałami oraz cukrem.
3. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Pędzelkiem lub łyżką równomiernie rozsmaruj cynamonową masę po powierzchni ciasta. Zawiń ciasto ciasno w roladę (zaczynają zwijanie od krótszego boku prostokątnego arkusza).
4. Ostrym nożem pokrój roladę na plastry szerokości około 2 cm. Przełóż zawijaski na blachę. Piecz 20-25 minut w 200°C z termoobiegiem. Ciasto powinno się zarumienić.
5. W miseczce rozpuść 3 łyżeczki cukru w gorącej wodzie. Pędzelkiem posmaruj każdego ślimaczka cukrowym syropem i obsyp cukrem trzcinowym lub perłowym.
Podawaj wystudzone.
0 komentarze:
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: