Lekka sałatka z gruszką i rukolą


Na wiosenne dni idealna! Lekka, pożywna, niebanalna. Sałatkę szybko się przygotowuje, nie potrzebujemy do jej wykonania trudno dostępnych składników. Najlepiej smakuje na tarasie lub parkowej ławce, spożywana w aurze wiosennego słońca (;




Składniki

180g dowolnego mixu sałat
2 gruszki 
3 garście rukoli 
1-2 garści migdałów 
2 łyżki oliwy z oliwek 
2 łyżeczki octu balsamicznego 
1 łyżeczka ziół prowansalskich 

Sposób przygotowania 

1. Sałatę myjemy i umieszczamy w misce. Gruszki myjemy, obieramy ze skóry. Półtorej gruszki kroimy w drobną kostkę, zaś połówkę w podłużne paseczki. Kostkę dodajemy do sałaty. 
2. Do miski dodajemy umytą rukolę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki i dodajemy do sałatki. Dodajemy ocet, oliwę i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy.
3. Sałatkę nakładamy do miseczek, na jej wierzchu układamy paseczki gruszki i posypujemy odrobiną migdałów. 

Smacznego! 

0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: