Wielkanocne babeczki



Bardzo delikatne, kruche ciasto i subtelny krem z brzoskwiń i białej czekolady oraz bita śmietana. 
To musi być pyszne (; 
Dodatkowo babeczki ślicznie się prezentują- możemy udekorować je na kształt wielkanocnych jajeczek lub klasycznie- z cukrowym kwiatuszkiem na środku. Zasmakują małym i dużym. Warto przygotować wszystkie części przepisu dzień przed podaniem, aby później jedynie wypełnić kruche miseczki.






Składniki
na 20 babeczek

ciasto
350g mąki pszennej
200g zimnego masła, pokrojonego na kosteczki
4 łyżki zimnej wody
2 czubate łyżki cukru pudru
2 żółtka

nadzienie
200g śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru

300g brzoskwiń z puszki
150g białej czekolady
2 łyżki wody
50g masła

opcjonalnie cukrowe kwiatuszki do przyozdobienia

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą malaksera. Z ciasta formujemy kulę, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami wody i masłem.  Lekko przestudzamy. Pamiętamy aby miseczka z czekoladą nie dotykała tafli gorącej wody.
3. Brzoskwinie odsączmy na sitku. Blendujemy je na gładką masę. Dolewamy białą czekoladę, ponownie blendujemy. Masa powinna być gładka i puszysta. Chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno (uważając jednak, aby nie zamieć jej w masło ;)). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.
5. Formę do muffinów natłuszczamy bezwonnym olejem. Z ciasta odrywamy kulki wielkości mniej-więcej śliwki węgierki. Umieszczamy je na dnie foremki, równomiernie wylepiamy kształt babeczki. Pieczemy 15-20 minut w 180°C z termoobiegiem lub do zrumienienia. Studzimy.
6. W zależności od tego jaki wygląd babeczki chcemy uzyskać:
jajko- do foremki z ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki musu brzoskwiniowego. Następnie nakładamy łyżeczkę bitej śmietany (tak aby całkowicie pokryła mus brzoskwiniowy). W środek delikatnie nakładamy 1/2 lub 1/4 łyżeczki musu brzoskwiniowego. Wyrównujemy kształt "żółtka" wykałaczką, jeżeli zachodzi taka potrzeba
podstawowy- do foremki z ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki bitej śmietany. Następnie nakładamy 2 łyżeczki musu brzoskwiniowego (tak aby pokrył całkowicie bitą śmietanę). Przyozdabiamy cukrową ozdobą.
Do czasu podania przechowujemy babeczki w lodówce (lecz nie dłużej niż 8h- ciasto może zbyt namięknąć).

Smacznego! 




0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: