Pijana lemoniada



O takiej lemoniadzie nie ma co dużo pisać. Ją trzeba po prostu w kilka minut zrobić i sączyć w majowym słońcu z błogim uśmiechem na twarzy. Jest bardzo orzeźwiająca, w smaku nienarzucająca się, delikatna. Baaardzo poprawia humor i motywuje do pełnego wypoczynku ;) 

Składniki 
na 1l lemoniady

3 cytryny
200g białego wina półsłodkiego lub słodkiego
3 łyżki trzcinowego cukru (ok. 45g)
woda gazowana lub lekko gazowana 

kostki lodu, opcjonalnie listki mięty lub bazylii

Sposób przygotowania

1. Cytryny dokładnie myjemy. Skórki oblewamy wrzątkiem i trzymamy w gorącej wodzie przez około 3 minuty. Następnie wyciskamy sok z dwóch cytryn, a ostatnią kroimy na plasterki. 
2. Do dzbanka wlewamy wino i sok wyciśnięty z cytryn. Energicznie mieszamy, aby cukier w większości się rozpuścił. 
4. Dolewamy wody do nieco ponad 3/4 dzbanka, dodajemy plasterki cytryny, kostki lodu i opcjonalnie zioła. 
Lemoniadę warto schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce przed podaniem. 

Wasze zdrowie! (; 


 

0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: