Lody mango


Lody są delikatne w smaku i strukturze. Robi się je kilka chwil, a dają bardzo dużo radości kubkom smakowym. Do ich wykonania przydadzą nam się specjalne pojemniczki do mrożenia lodów (klik), ale jeżeli takich nie posiadamy mogą zastąpić je puste opakowania po jogurtach i łyżeczka zamiast patyczka. Dla chcącego nic trudnego, a dla głodnego majówkowego deseru przepis na lody mango (;



 Składniki
na 5 porcji lodów 

100g białej czekolady
1 mango
100g jogurtu greckiego
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

1. Mango obieramy ze skóry,  kroimy na mniejsze części. W zależności od miękkości owocu- blendujemy na gładką pulpę lub ugniatamy widelcem.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka (uważamy aby miseczka z czekoladą nie dotykała tafli wody).
3. Czekoladę lekko przestudzamy. Dodajemy jogurt- intensywnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy pulpę z mango ponownie mieszając. Dla uzyskania w pełni kremowej i gładkiej konsystencji możemy zblendować masę ponownie tuż przed rozlaniem do pojemników.
4. Gotową masę przekładamy do pojemniczków na lody. Mrozimy przez noc w lodówce.

Smacznego!



0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: