Moją blogową aktywność przykryła śnieżna pierzynka. Ale obiecuję, że nie potrwa to dłużej niż do pierwszego tygodnia lutego, kiedy to załatwię wszystkie, absorbujące mnie teraz, sprawy.
Ostatnio jestem bardzo zabiegana i nie znajduję czasu na zrobienie takich zdjęć, jakie chciałabym Wam tu zaprezentować. Mam przygotowanych kilka przepisów i w chwili na oddech postaram się też zrobić apetyczne zdjęcia (;
Pieczone jabłka w sosie karmelowym to idealny zimowy deser. Nie jest ciężki, smaki harmonijnie się łączą i nie jest to bomba kaloryczna. Do tego ładnie się prezentuje. Wspaniale podkreśli zimowe wieczory nad książką lub rodzinnym albumem.
Do napisania!
Składniki
na 3 porcje
3 średniej wielkości jabłka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żurawiny (suszonej)
2 łyżki ulubionych orzechów (użyłam nerkowca i włoskich)
2-3 ciasteczka zbożowe typu belvita
1 łyżka brandy (lub calvadosa)
na sos
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany (najlepiej kremówki)
Sposób przygotowania
1. Żurawinę i rodzynki umieszczamy w miseczce, dolewamy alkohol, mieszamy. Zalewamy do połowy wysokości owoców gorącą wodą- odstawiamy.
2. Ostrym nożem odcinamy "kapelusz" jabłka. Ostrożnie zaznaczamy w miąższu okrąg (wbijając nóż w miąższ), zostawiając około pół centymetra odstępu od skórki (jak na zdjęciu powyżej). Okrąg dzielimy dodatkowo na 4 ćwiartki, aby ułatwić sobie wyjmowanie wnętrza. Łyżką o ostrym brzegu ostrożnie zaczynamy wyjmować miąższ jabłka. Kiedy wyjmiemy większość owocu, kolistymi ruchami poszerzamy "wyłom" w jabłku za pomocą łyżki. Po "patroszeniu jabłka" efekt powinien być podobny do tego na zdjęciu.
3. Rozdrabniamy orzechy. Kruszymy ciasteczka. Jabłka wypełniamy warstwami: ciasteczka, żurawina i rodzynki, orzechy. Powtarzamy czynność, dopóki nie wypełnimy jabłek pozostawiając kilka centymetrów miejsca u góry.
4. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, podgrzewamy na średniej mocy palnika, dopóki cukier nie nabierze brązowej barwy i nie zacznie się topić. Z miąższu jabłek odrzucamy gniazda nasienne i części ogryzka, to co pozostanie rozdrabniamy. Delikatnie mieszamy karmel do otrzymania jednolitej konsystencji. Ostrożnie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Dodajemy kawałki jabłek, mieszamy.
5. Karmelowym sosem wypełniamy po brzegi jabłkowe miseczki, możemy też oblać je z zewnątrz. Przykrywamy odciętą górną częścią jabłka i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25 minut w 170°C z termoobiegiem.
Podajemy z gałką lodów waniliowych.
4. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, podgrzewamy na średniej mocy palnika, dopóki cukier nie nabierze brązowej barwy i nie zacznie się topić. Z miąższu jabłek odrzucamy gniazda nasienne i części ogryzka, to co pozostanie rozdrabniamy. Delikatnie mieszamy karmel do otrzymania jednolitej konsystencji. Ostrożnie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Dodajemy kawałki jabłek, mieszamy.
5. Karmelowym sosem wypełniamy po brzegi jabłkowe miseczki, możemy też oblać je z zewnątrz. Przykrywamy odciętą górną częścią jabłka i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25 minut w 170°C z termoobiegiem.
Podajemy z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!
0 komentarze:
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: