Pieczone jabłka w sosie karmelowym


Moją blogową aktywność przykryła śnieżna pierzynka. Ale obiecuję, że nie potrwa to dłużej niż do pierwszego tygodnia lutego, kiedy to załatwię wszystkie, absorbujące mnie teraz, sprawy.
Ostatnio jestem bardzo zabiegana i nie znajduję czasu na zrobienie takich zdjęć, jakie chciałabym Wam tu zaprezentować. Mam przygotowanych kilka przepisów i w chwili na oddech postaram się też zrobić apetyczne zdjęcia (; 

Pieczone jabłka w sosie karmelowym to idealny zimowy deser. Nie jest ciężki, smaki harmonijnie się łączą i nie jest to bomba kaloryczna. Do tego ładnie się prezentuje. Wspaniale podkreśli zimowe wieczory nad książką lub rodzinnym albumem. 
Do napisania!




Składniki 
na 3 porcje
3 średniej wielkości jabłka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żurawiny (suszonej)
2 łyżki ulubionych orzechów (użyłam nerkowca i włoskich)
2-3 ciasteczka zbożowe typu belvita
1 łyżka brandy (lub calvadosa)

na sos
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany (najlepiej kremówki) 

Sposób przygotowania

1. Żurawinę i rodzynki umieszczamy w miseczce, dolewamy alkohol, mieszamy. Zalewamy do połowy wysokości owoców gorącą wodą- odstawiamy.
2. Ostrym nożem odcinamy "kapelusz" jabłka. Ostrożnie zaznaczamy w miąższu okrąg (wbijając nóż w miąższ), zostawiając około pół centymetra odstępu od skórki (jak na zdjęciu powyżej). Okrąg dzielimy dodatkowo na 4 ćwiartki, aby ułatwić sobie wyjmowanie wnętrza. Łyżką o ostrym brzegu ostrożnie zaczynamy wyjmować miąższ jabłka. Kiedy wyjmiemy większość owocu, kolistymi ruchami poszerzamy "wyłom" w jabłku za pomocą łyżki. Po "patroszeniu jabłka" efekt powinien być podobny do tego na zdjęciu. 
3. Rozdrabniamy orzechy. Kruszymy ciasteczka. Jabłka wypełniamy warstwami: ciasteczka, żurawina i rodzynki, orzechy. Powtarzamy czynność, dopóki nie wypełnimy jabłek pozostawiając kilka centymetrów miejsca u góry.
4. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, podgrzewamy na średniej mocy palnika, dopóki cukier nie nabierze brązowej barwy i nie zacznie się topić. Z miąższu jabłek odrzucamy gniazda nasienne i części ogryzka, to co pozostanie rozdrabniamy. Delikatnie mieszamy karmel do otrzymania jednolitej konsystencji. Ostrożnie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Dodajemy kawałki jabłek, mieszamy.
5. Karmelowym sosem wypełniamy po brzegi jabłkowe miseczki, możemy też oblać je z zewnątrz. Przykrywamy odciętą górną częścią jabłka i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25 minut w 170°C z termoobiegiem.
Podajemy z gałką lodów waniliowych. 

Smacznego!




0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: