Czekoladowa kasza manna


 Na walentynki, na niedzielne śniadanie lub po prostu na co dzień.
Jako pyszny deser na zimno lub rozgrzewające śniadanie na ciepło. Opcji jest wiele, ale smak jest niezmiennie pyszny i domowy (:





Składniki 
na 2 porcje 

250ml mleka roślinnego lub krowiego 
250ml wody 
5-6 łyżek kaszy manny 
50g czekolady mlecznej, podzielonej na kawałki 
1 i 1/2 łyżki kakao naturalnego 
opcjonalnie łyżka cukru pudru 
4 łyżki malinowej konfitury (lub innej ulubionej) 

Sposób przygotowania 

1. W rondelku zagotowujemy wodę z mlekiem. Dodajemy pokruszoną czekoladę i energicznie mieszamy, do czasu aż się rozpuści.
2. Dodajemy kasze mannę i kakao i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając (aby kasza była gładka i nie było w niej żadnych grudek).
3. Gotową kaszę przekładamy do szklanek, miseczek lub pucharków. Na środek wykładamy konfiturę. Kaszę możemy podawać na ciepło lub na zimno, w formie pysznego deseru (wówczas dobrze będzie ją schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce). 

Smacznego!



0 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: