Od zawsze uwielbiałam Święta Wielkanocne.
To pogodny, radosny i słoneczny czas. Kiedy byłam bardzo małą
dziewczynką, tradycją mojej rodziny był spacer w poszukiwaniu
przylaszczek. Te wspomnienie wielkanocnych spacerów jest oblane słońcem i
prześwietlone jak zapomniana klisza ze starego aparatu, na którą miło
popatrzeć po wyciągnięciu jej z dna szuflady.
Tradycją był i jest też mazurek. Dlatego nie może go zabraknąć i tej Wielkanocy.
Tradycją był i jest też mazurek. Dlatego nie może go zabraknąć i tej Wielkanocy.
Przepyszny.
Dlatego dla wielbicieli chałwy będzie on prawdziwie królewski. Maślany,
kruchy spód, kwaśna marmolada i waniliowy, słodki chałowy krem. Zamiast
migdałów w całości możemy użyć płatków lub wersji pokruszonej.
Składniki
na tortownice o średnicy 20 cm
ciasto
160g mąki
85g masła
50g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany kremówki (36%)
nadzienie
200g śmietany kremówki (36%)
150g chałwy (użyłam wedlowskiej)
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki kwaśnego dżemu (np. z porzeczki lub moreli)
1 garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania
1. Składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub w malakserze. Z ciasta formujemy kulę. Owinięte w formę spożywczą schładzamy 30 minut w lodówce.
2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do niewielkiego rondelka wlewamy śmietanę, podgrzewamy ją na małej mocy palnika. Do ciepłej śmietanki dodajemy bardzo drobno pokruszoną chałwę i cukier puder. Całość mieszamy, konsystencja powinna być gładka. Chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania mazurka.
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wylepiamy spód, zaś pozostałą część formujemy w paseczek (można użyć wałka), który doklejamy do ciasta jako brzeg mazurka. Pieczemy 20-25 minut w 200°C lub do zrumienienia. Ciasto całkowicie studzimy.
4. Na spód mazurka nakładamy cieniutką warstwę dżemu. Następnie nakładamy masę chałwową, delikatnie ją rozprowadzamy, wygładzamy spód. Brzegi ozdabiamy płatkami migdałów.
Smacznego!
piękny! mi mazurki kojarzą się z samym cukrem ;D
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz spróbować z tego przepisu, zmienisz zdanie (:
UsuńCiekawy przepis, z przyjemnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, żeby efekty były zadowalające! (:
UsuńCiekawy przepis, z przyjemnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuń