Mazurek królewski



Od zawsze uwielbiałam Święta Wielkanocne. To pogodny, radosny i słoneczny czas. Kiedy byłam bardzo małą dziewczynką, tradycją mojej rodziny był spacer w poszukiwaniu przylaszczek. Te wspomnienie wielkanocnych spacerów jest oblane słońcem i prześwietlone jak zapomniana klisza ze starego aparatu, na którą miło popatrzeć po wyciągnięciu jej z dna szuflady.
Tradycją był i jest też mazurek. Dlatego nie może go zabraknąć i tej Wielkanocy. 

Przepyszny. Dlatego dla wielbicieli chałwy będzie on prawdziwie królewski. Maślany, kruchy spód, kwaśna marmolada i waniliowy, słodki chałowy krem. Zamiast migdałów w całości możemy użyć płatków lub wersji pokruszonej.




Składniki
na tortownice o średnicy 20 cm

ciasto
160g mąki
85g masła
50g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany kremówki (36%)

nadzienie
200g śmietany kremówki (36%)
150g chałwy (użyłam wedlowskiej)
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki kwaśnego dżemu (np. z porzeczki lub moreli)

1 garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1. Składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub w malakserze. Z ciasta formujemy kulę. Owinięte w formę spożywczą schładzamy 30 minut w lodówce.
2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do niewielkiego rondelka wlewamy śmietanę, podgrzewamy ją na małej mocy palnika. Do ciepłej śmietanki dodajemy bardzo drobno pokruszoną chałwę i cukier puder. Całość mieszamy, konsystencja powinna być gładka. Chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania mazurka.
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wylepiamy spód, zaś pozostałą część formujemy w paseczek (można użyć wałka), który doklejamy do ciasta jako brzeg mazurka. Pieczemy 20-25 minut w 200°C lub do zrumienienia. Ciasto całkowicie studzimy.
4. Na spód mazurka nakładamy cieniutką warstwę dżemu. Następnie nakładamy masę chałwową, delikatnie ją rozprowadzamy, wygładzamy spód. Brzegi ozdabiamy płatkami migdałów.

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. piękny! mi mazurki kojarzą się z samym cukrem ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz spróbować z tego przepisu, zmienisz zdanie (:

      Usuń
  2. Ciekawy przepis, z przyjemnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, żeby efekty były zadowalające! (:

      Usuń
  3. Ciekawy przepis, z przyjemnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: