Pasta jajeczna z szynką




Pastę wykonuje się bardzo szybko i bardzo prosto. Idealnie pasuje na śniadanie wielkanocne, ale nie tylko (; W końcu takie rarytasy można jeść cały rok. W smaku pasta jest delikatna, dlatego ważną rolę pełnią tu dobrej jakości jajka- to one nadają wspaniały smak i to one królują na stole w tym uroczystym dniu. Przepis można modyfikować zmieniając proporcję przypraw lub chociażby dodając zioła prowansalskie zamiast bazylii- opcji jest niezliczona ilość!






Składniki

5 jajek 
50 g szynki (użyłam szynki z indyka)
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii (oraz kilka szczypt do dekoracji)
1 duża szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz 

Sposób przygotowania

1. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo (to jest: około 8 minut od czasu zagotowania). Przestudzamy je lekko, obieramy ze skorupek. Wszystkie jajka przekrawamy na połówki wzdłuż.
2. Pięć połówek przekładamy do wąskiego naczynia, blendujemy je z majonezem, jogurtem i przyprawami. Pozostałe jajka oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. 
3. Zblendowaną pastę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone jajka oraz szynkę, delikatnie mieszamy.
Pastę posypujemy suszoną bazylią. Podajemy z pieczywem. 

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: