Wielkanoc już za kilka dni! Warto więc szybko wyposażyć się w składniki na Wielkanocne śniadanie. A wśród nich nie może przecież zabraknąć przepysznych dodatków do pieczywa.
Pasta jest przepyszna- połączenie groszku i jajka to strzał w dziesiątkę. Ze względu na ciekawy kolor zajadają się nią również dzieci. Bardzo zdrowy i pyszny sposób na małego niejadka lub dużego smakosza (;
Składniki
200g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
2 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Groszek gotujemy do miękkości (jeżeli używamy groszku świeżego lub mrożonego). Odcedzamy.
2. Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko (to jest: 8-9 minut w bulgoczącej wodzie, od momentu zagotowania). Obieramy je ze skorupek. Dzielimy na połówki.
3. Groszek blendujemy z 2 połówkami jajka, majonezem, jogurtem oraz przyprawami na pastę (na ile to możliwe- gładką).
4. Pozostałe połówki jajek kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
5. Pastę przekładamy do miski, dodajemy jajko pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Super pomysł! A czy można użyć groszku z puszki? Też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście można go użyć, choć smak może być delikatnie inny. Najlepiej bedzie go porządnie odsączyć i przepłukać wodą przed blendowaniem (:
Usuń