Śniadaniowa pasta z zielonego groszku i jajka




Wielkanoc już za kilka dni! Warto więc szybko wyposażyć się w składniki na Wielkanocne śniadanie. A wśród nich nie może przecież zabraknąć przepysznych dodatków do pieczywa. 
Pasta jest przepyszna- połączenie groszku i jajka to strzał w dziesiątkę. Ze względu na ciekawy kolor zajadają się nią również dzieci. Bardzo zdrowy i pyszny sposób na małego niejadka lub dużego smakosza (;




Składniki

200g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
2 jajka 
2 łyżki majonezu 
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki czosnku 
sól, pieprz 

Sposób przygotowania

1. Groszek gotujemy do miękkości (jeżeli używamy groszku świeżego lub mrożonego). Odcedzamy. 
2. Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko (to jest: 8-9 minut w bulgoczącej wodzie, od momentu zagotowania). Obieramy je ze skorupek. Dzielimy na połówki. 
3. Groszek blendujemy z 2 połówkami jajka, majonezem, jogurtem oraz przyprawami na pastę (na ile to możliwe- gładką). 
4. Pozostałe połówki jajek kroimy w bardzo drobną kosteczkę. 
5. Pastę przekładamy do miski, dodajemy jajko pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Podajemy z pieczywem. 

Smacznego!

 


2 komentarze:

  1. Super pomysł! A czy można użyć groszku z puszki? Też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście można go użyć, choć smak może być delikatnie inny. Najlepiej bedzie go porządnie odsączyć i przepłukać wodą przed blendowaniem (:

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Na komentarz postaram się odpisać najszybciej jak to możliwe (: